Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Honderden aangiften tegen fiscus in toeslagaffaire

Geplaatst op: 02-12-2019, 16:01:57

Schadespecialist Orlando Kadir uit Alphen aan den Rijn heeft namens honderden gedupeerde ouders aangifte gedaan tegen de Belastingdienst en de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de toeslagaffaire.

De jurist deed aangifte namens 510 cliënten wegens machtsmisbruik, valsheid in geschrifte, knevelarij en etnisch profileren. Hij schat dat er in heel Nederland ruim veertigduizend gezinnen de dupe zijn geworden van het stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslagen. Zelf behoort hij óók tot de gedupeerden. „Dat begon in 2014. Ik heb vier kinderen en een gehandicapte vrouw, waardoor wij aanspraak maken op toeslagen. We moesten vrijwel direct toeslagen terugbetalen, en er werd direct een deurwaarder ingeschakeld en gedreigd met beslagen. In vier jaar liep het bedrag op tot 68.000 euro. Daar hebben we inmiddels slechts een fractie van teruggekregen”, verzucht Kadir, die eerder met succes de politie in Alphen aan den Rijn aansprakelijk stelde voor de schade die Tristan van der Vlis aanrichtte door in 2011 een kogelregen af te vuren in het Alphense winkelcentrum Ridderhof.

Kadir zegt z’n actie te zijn begonnen uit frustratie: „In het begin riep ik tegen mensen: ’Ik ben jurist, dat los ik wel op voor jullie’. Maar ook ik kreeg dit niet voor elkaar.”

Van de ruim vijfhonderd mensen die Kadir vertegenwoordigt, heeft volgens hem één derde een allochtone achtergrond. Volgens hem is er duidelijk sprake geweest van etnisch profileren door belastingambtenaren. Zelf werd hij ook regelmatig onheus bejegend, stelt hij. „Ik ben een Surinaamse Hollander en kreeg van de Belastingdienst vrijwel nooit antwoord op mijn schriftelijke klachten. Als ik dan telefonisch vroeg waarom hun reactie uitbleef, kreeg ik als antwoord: ’Wij hebben wel gereageerd, maar u was toen zeker in Turkije’. Kennelijk klinkt mijn naam voor sommigen Turks.”

Of zijn aangifte daadwerkelijk tot vervolging van betrokkenen gaat leiden, zegt de Alphense jurist niet te weten. „Ik sluit het zeker niet uit. Maar voor mij is het nog belangrijker dat hiermee zichtbaar gemaakt wordt hoe corrupt dit gegaan is.”

Het ministerie van Financiën wil niet ingaan op de aangifte. „Als die bij het Openbaar Ministerie ligt, is dat een lopende zaak en gaan we daar niet op in.” De woordvoerder wil nog wel kwijt dat Financiën ’geen aanwijzingen’ heeft dat er etnisch is geprofileerd in het toeslagdossier. Ook de commissie-Donner, die de affaire onderzocht en adviseerde over een compensatie, zei nog geen aanwijzingen te hebben van systematisch etnisch profileren door de fiscus. Al durfde Donner uit te sluiten dat daar in individuele gevallen wel sprake van was.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema en Bart Mos van 30 november 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina